ďťż

Zmiana Smaków

Pary_anime

Zmiana Smaków

Czy zastanawiałeś się co by było gdyby czekolada smakowała jak krewetki.
Teraz technika dla osób które chcą przestać lubić coś co uwielbiają (do jedzenia) oraz polubić coś czego nie znoszą.

1. Pomyśl o czymś co lubisz a chcesz przestać.
2. Zapisz submodalności obrazu
3. Przerwij stan
4. Pomyśl o czymś czego nie lubisz
5. Zapisz submodalności
6. Przerwij stan
7. Przywołaj obraz #1 i zmień submodalności #1 w submodalności #4

Bardzo ważna jest lokalizacja obrazów tego co lubimy i tego czego nie lubimy.
Obraz lubianej rzeczy „włóż” na miejsce tego czego nie lubisz.

Bardzo przydatna technika gdy chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów albo zmienić nawyki żywieniowe.


Albo zastosuj Godiva Pattern:

Jak to działa na przykładzie polubienia szpinaku.
Zakładamy że lubimy czekoladę
A nienawidzimy szpinaku

1. Stwórz 1 obraz który obrazuje to co lubisz na przykład lubisz czekoladę.
2. Za nim stwórz obraz który będzie obrazował to czego chcesz polubić.
3. Ważne jest to aby 1 zasłaniała 2 w całości
4. Patrząc w pierwszy obraz wzmocnij emocje i powoli zacznij robić tak aby obraz 2 zaczał przenikać na 1 - ważne jest to aby podkręcać emocje i podkręcać cały czas zatrzymując te pozytywne, do momentu aż zobaczysz 2 obraz czując pozytywne emocje.
5. Kiedy zobaczysz 2 obraz z emocjami 1 - znaczy że jest okej.
6. Przerwij stan.
Nasze smaki zmieniają się naturalnie w zależności od tego, czego potrzebuje nasze ciało. Dlatego droga do rozwoju to niekoniecznie zmienianie smaków jak nam się podoba, ale lepsze odczuwanie naszych potrzeb.

Na praktyku NLP Rafał opowiedział nam historię o facecie, który był tydzień na morzu i umierał z głodu. Żywił się mięsem surowych ryb. Pod koniec jednak już umierał bo brakowało mu jakichś składników. Nagle dostał wielkiego apetytu na rybie oczy, których przedtem za chiny by nie tknął. Okazało się, że właśnie tam są potrzebne mu składniki i dzięki temu ocalił życie.

To zjawisko zmiany smaków zachodzi cały czas. Być może mniej drastycznie, więc musimy się bardziej wyczulić na to, co jemy. Jak najlepiej słuchać swojego ciała?

1. Jedz to czego nigdy wcześniej nie jadłeś. Dzięki temu Twoja podświadomość dostanie więcej informacji gdzie są jakie składniki. Gdy będą potrzebne, to będzie wiedziała na co dać Ci smaka.

2. Zamawiaj intuicyjnie. Jedząc w restauracji lub kupując w sklepie, słuchaj swojej intuicji. Badaj które potrawy i produkty Cię przyciągają. Na co masz smaka nie tylko dla przyjemności, ale tak naprawdę? Wczuj się w te emocje, a za każdym razem staną się wyraźniejsze i zawsze będziesz wiedział czego akurat Twoje ciało potrzebuje.

Najbardziej lubię to robić w Dekasmaku i innych restauracjach z jedzeniem na wagę. Tam jest wszystko wyłożone i biorę dokładnie tyle i to, co każe mi wziąć intuicja. Zwykle są z tym dziwne kombinacje smakowe, ale na pewno jest to to, co akurat było potrzebne.

Rafał
Podczas jedzenia można też zamknąć oczy wówczas cały smak czuje się inaczej...

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś po prostu zamknij oczy i zacznij jeść długo żuj, a potem powoli zacznij połykać - zobacz co się zmieni

Podobnie jest w restauracji - daj sobie 30 sekund na wybór może nie zjesz czegoś najlepszego ale za to będzie to coś specyficznego i nowego dla Ciebie a przez to urośniesz i będziesz lepszy i bogatszy o nowe doświadczenia
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • wyciskamy.pev.pl
  • img
    \